Att prata klarspråk betyder för många att uttrycka sig rakt på sak och säga vad man menar. Men klarspråk har också en annan betydelse – nämligen att skriva med ett vårdat, enkelt och begripligt språk. Det handlar främst om myndighetstexter men kan med fördel användas även i andra sammanhang. I ett blogginlägg till exempel!
Klarspråk handlar om att göra det svåra enkelt
När man skriver om ett svårt ämne är det lätt att börja skriva på ett svårt sätt. Långa meningar, många bisatser, många långa och krångliga ord. Det kan fungera när man vänder sig till en läsare som är van att läsa svåra texter och som är insatt i textens ämne.
Ska texten däremot vända sig till en mindre kunnig läsare kan det vara bra att använda sig av klarspråk. Då kan fler människor ta till sig av det som står, och det är väl aldrig fel?
Anpassa texten efter mottagaren
Det finns många saker man kan använda sig av för att skriva klarspråk, men den viktigaste handlar om att anpassa texten efter mottagaren. Är det en högstadieelev? En jurist? En andraspråkstalare? Någon som är stressad?
Ha alltid mottagaren i bakhuvudet när du skriver. Är mottagaren stressad av en eller annan anledning kan det till exempel vara bra att skriva kort. Är det en andraspråkstalare kan det vara bra att förklara vissa ord, antingen i löpande text eller i faktaruta eller fotnot.
Konkreta tips i nästa inlägg
Nu när vi alla vet vad klarspråk betyder är det dags att få lite tips om hur man gör rent praktiskt när man skriver klarspråk. I nästa blogginlägg här på Din Svenska kommer jag att tipsa om flera saker som du kan använda dig av. Håll utkik och glöm inte att följa oss på Twitter och Facebook!