Vad kallas en manlig sjuksköterska? Kan man kalla en kvinnlig riksdagsman för riksdagskvinna?

En manlig sjuksköterska kallas för sjuksköterska. Om man behöver precisera går det bra att skriva manlig sjuksköterska.

Skriv hellre riksdagsledamot och idrottare än riksdagsman/-kvinna och idrottsman/-kvinna.

Man ska inte sträva efter att ha skilda titlar beroende på kön. Att hitta på nya titlar såsom taleskvinna eller sjukskötare är oftast onödigt. Om det finns en könsneutral variant är det bäst att använda den (till exempel forskare – vetenskapsman, justerare – justeringsman).

  • Ella

    Men sjuksköterska är ju INTE könsneutralt. Sjukskötare är könsneutralt. Problemet är kanske att sjukskötare redan är en titel som används inom psykvården (där båda könen kallas sjukskötare).
    Det är klart att det inte skall heta sjuksköterska. Det är förnedrande för alla män.

    • inz

      Men alla andra ord/titlar som tex sjusteringsnamn tycker du inte ska ändras? ord som har inom arbeten att göra och som startade för längesedan är gjorda för männ, för att kvinnorna inte var bra nog att få jobba! ska inte dom också ändras då! å nej männern kanske blir lika förnedrade som kvinnorna blivit under hundra år..

    • Roger

      Legitimerad Sjuksköterska är en titel (samma som Leg. Läkare) som Socialstyrelsen utfärdar efter 3-år på Högskola/Universitet (180 hp). Därför heter det Sjuksköterska oavsett kön. I psykiatrin är den korrekta benämningen Skötare (tid. Mentalskötare) dvs. en Undersköterska som även har läst psykiatri under sin gymnasieutbildning. Skötare är benämningen för båda könen. Om en Sjuksköterska specialiserar/vidareutbildar sig inom psykiatri (dvs. läser ytterligare 60 hp) får hen titeln Psykiatrisjuksköterska.

      • Göran Carl Heintz

        Finns nog ingen som bryr sig om vad det står för officiell titel och även formaliteten är ju enkel att ändra. Det bör ju rimligen vara sjukskötare. @@annawennerstrm:disqus Anna Wennerström nedan: Sen när är ”are” maskulint? Arbet(are) är alltså manligt? Vad baserar du det på? Har du nån källa på det?

    • Anna Wennerström

      ändelsen -are, är maskulint i grunden, och kan uppfattas som könsneutralt, för att mannen fortfarande är normen och en kvinna som får samma benämning har ”förtjänat” det efter att få överbevisa sin kompetens.Fanns det Läkarinnor?
      Sålänge det inte finns en tredje ändelse, så är Sjuksköterska -erska feminint och sjukskötare maskulint (även om de är olika yrken) och Uppsala anställer numera bara Tjänstepersoner! Soft tycker jag! Däremot ska man slå ett slag för de få yrken som har fått sitt namn genom att kvinnor har lyckats bryta igenom maktstrukturen och briljera och dominera om man så vill. Min farmor var StatstjänsteMAN och Lärarinna på samma gång. På den tiden innebar det RESPEKT! Hennes mor var en av Sveriges första tandläkare, jag tror inte hon blev titulerad som Tandläkerska, men fanså coolt det hade varit!
      Nä nu babblar jag bara! Nu ska denna lärarinna, sopgubbe och receptionist ta sig ett glas vin och njuta av att jag äntligen fick användning av den där sommarkursen om språk och kön, som jag läste på Uppsala Universitet för 100 år sen. Hej svejs och trevlig helg!

    • carl

      Få Svenskar begriper.