Finns det något alternativ till han i text som handlar om både kvinnor och män? Kan jag använda hen som könsneutralt pronomen i mina texter?

Tidigare har man kunnat använda han som ett slags könsneutralt pronomen när man syftar på både kvinnor och män. I dag ses varken han eller hon som en bra lösning, eftersom att det innebär att många människor utesluts: ”Om en student ska skriva tentamen måste han …”

Flera andra lösningar finns dock:

Upprepa substantivet eller namnet
Om texten inte är för lång och substantivet eller namnet som du skriver om inte tas upp allt för många gånger, kan du välja att upprepa det: ”Om en student ska skriva tentamen måste studenten …”. En nackdel med den här varianten är att man inte kan variera sig utan måste använda samma namn/substantiv varje gång, varför texten kan upplevas tjatig.

Använd ”han och hon”
Du kan också välja att skriva ”han eller hon” eller ”hon eller han”: ”Om en student ska skriva tentamen måste han eller hon …”. I längre texter kan också den här lösningen bli tjatig, även om det går att variera med namnet/substantivet.

Formulera om texten
Om texten inte handlar om en specifik person kan du formulera om den från singular till plural. Då kan du använda pronomenet de, som är könsneutralt: ”Om studenterna ska skriva tentamen måste de…”

Använd den
Många använder i dag den som ett könsneutralt pronomen: ”Om en student ska skriva tentamen måste den …”. Denna variant fungerar bra eftersom att den inte är för lång och har använts under en lång tid. Ett problem är dock att den vanligtvis syftar på ett föremål, och därför kan tendera att förtingliga personen som det handlar om.

Använd ett nytt pronomen
Det nya pronomenet hen används i dag av många både i tal och skrift: ”Om en student ska skriva tentamen måste hen…”. Denna variant är bra eftersom du med hjälp av bara ett pronomen inbegriper kvinnor såväl som män. Du får också möjlighet att variera texten, och löper ingen risk för att personer ska upplevas som ting. Men det här pronomenet kan fortfarande upplevas som konstigt eller störande för vissa människor, varför det är viktigt att du funderar över om det fungerar i din text.

 

 • Christinadanielsson_23

  Tycker inte att hen är ett bra alternativ. Ordet känns konstruerat som en person som är en blandning av hon och han. Må vara gammal och konservativ men antingen är man väl kvinna eller man eller möjligtvis transexuell.

 • GH

  Att ”den” syftar på föremål är inte någon naturlag och faktiskt inte alltid sant. Vi använder redan idag konstruktioner som ”Den som springer snabbast…” utan att vi anser att det förtingligar någon av löparna.

  På samma sätt säger vi kanske ”Den bet mig!” istället för ”Hunden bet mig!”, och det känns också naturligt. För hundra år sedan hade man alltid sagt ”Hon bet mig!” om man ville vara korrekt.

  Varför införa ett nytt ord ”hen” som betyder exakt samma sak som ”den”, verkar vara som att gå över ån efter vatten…

 • http://minbebis.com/blogg/nelin Nelin

  Jag tycker att ”hen” är ett fantastiskt ord och jag använder det ofta själv. Tvärtemot tidigare talare så ogillar jag att säga ”den” om en person, det fungerar i enstaka fall men för mig låter det oftast väldigt fel.

  Hen tycker jag är ett bra alternativ när man skriver och pratar om personer i allmänhet och där kön är okänt, till exempel har jag använt det i skoluppgifter i exempel som ska gälla för alla. Jag använde det även när jag skrev i min privata blogg om bebisen i min mage när jag inte visste kön. Att skriva hon/han eller h*n känns för klumpigt och stör läsningen och att säga den om mitt barn kändes alldeles för opersonligt.

  Men om man nu inte gillar hen behöver man ju faktiskt inte använda det, så enkelt är det, det finns ingen som tvingar på en ett ord och som det står ovan finns det ju många bra lösningar för att hantera den här typen av situationer!

 • Pingback: Sången om Nelin » Men det ser ju så konstigt ut med hen!

 • Pingback: Men det ser ju så konstigt ut med hen! | Sången om Nelin