Tips!

Är du en hen-förespråkare? Tycker du att det finns en poäng i pronomenet men att det känns ovant? Eller tycker du att det är fult för att du ser det för sällan?

Nu finns heneratorn för alla som surfar med Google chrome eller Firefox. Det är ett tillägg som du installerar till webbläsaren, och som byter ut alla hon och han till hen. Ett självklart val för alla som tycker att en persons kön är så viktigt, och ett bra sätt att vänja sig vid det nya pronomenet för alla andra!

Så klicka dig vidare till heneratorn nu, för att pröva på ett könsneutralt språk!

/Anna

(En nackdel med henerator är att den bara byter ut subjektsformerna (hon och han). Alltså kommer fortfarande formerna henne och honom att stå kvar efter att du har installerat tillägget.)

 

  • Anonym

    Jag måste säga att den här h*n-debatten är väl i alla fall en icke-fråga med tanke på vår ”inhemska adekvata vokabulär”? Alternativt, ett så typiskt I-landsproblem att jag skäms. Ang heneratorn finns motsvarande (fast kanske helt diametralt) på http://www.pornolize.com/

    Det är en ofarlig sida men som lägger till ”andra saker” till önskad webbsida. Rätt kul om sidan inte använder frames för mycket. Vi fnittrade mycket åt den förr.

    • Anna Danielsson

      Hej!

      Vad menar du med vårt ”inhemska adekvata vokabulär”? Och vad i hendebatten gör att du tycker att det är ett i-landsproblem? I första hand är pronomenet väldigt praktiskt, men i förlängningen ser jag det även som en jämställdhetsfråga som exempelvis har potential att påverka hur vi ser på olika yrkesroller. Kan vi säga hen när vi pratar med våra barn om en doktor, sjuksköterska eller brandman som vi inte vet könet på så kanske inte de behöver få samma associationer som många i samhället i dag har (läkare är män t ex). Och det kan i sig leda till en bredare och bättre arbetsmarknad! Du kanske inte ser denna koppling lika tydligt som jag, men håll med om att jämställdhet inte är en fråga som är aktuell endast i västvärlden.

      /Anna