Hur anger man ett citat inuti ett annat citat?

Citeras någon inuti ett citat så används apostrof runt det andra citatet. Till exempel: Domaren satte på sig läsglasögonen och läste högt: ”I förhören har vittnet uppgett ’att flera män rörde sig runt banken ’. Att det skulle röra sig om en ensam gärningsman är därför uteslutet.”

Du bör undvika att placera citattecken och apostrof intill varandra eftersom citaten blir mer svårutlästa. ”I förhören har vittnet uppgett ’att flera män rörde sig runt banken’”. Försök i stället att formulera om meningen för att undvika detta: ”Vittnet har uppgett ’att flera män rörde sig runt banken’ i förhöret”.

 • Lisa

  Men? Man kan ju inte formulera om ett citat, det måste vara exakt återgivet.

  • Anna Danielsson

   Hej Lisa! VI menar inte att citatet ska formuleras om, utan meningen runtom, för att slippa apostrof följt av citattecken (’”) som blir svårt att tyda. Om du tittar på exemplet igen så kan du se att det som är ett citat som anges inom apostrofer (att flera män rörde sig runt banken) inte är omformulerat.

   • Jimmy

    Det är fortfarande fel att ändra meningen runtom det ursprungliga citatet eftersom det också är ett citat, i detta fallet citeras domaren.

 • Anonym

  Detta blogginlägg borde ändras eller tas bort då det förespråkar ett felaktigt sätt att citera. Ett citat ska återges som i ursprungskällan. Vill man förtydliga något får man använda hakparenteser. I övrigt så ska texten bevaras som den är.