Kan man använda ordet personal när man talar om individer, till exempel genom att säga ”två personal är sjuk i dag”?

Ja, det går bra att säga till exempel ”två personal är sjuk i dag”.

Personal är ett så kallat kollektivord, som syftar på en samling enheter, i detta fall människor. Många sådana här ord kan man redan använda för att beteckna individer inom kollektivet. Till exempel gisslan, polisen och vakt.

Personal har länge bara betecknat ett kollektiv, men på senare år har det blivit vanligt att man också använder det för att tala om individer, på samma sätt som de tre exemplen ovan. Att säga en personal är sjuk följer alltså ett etablerat mönster som vi finner hos andra, liknande ord, varför det måste ses som korrekt.

 • Anonym

  Måhända det är korrekt men samtidigt låter ”två personal” väldigt torrt och opersonligt i mina öron. De är inte medarbetare, inte ens anställda utan bara ”personal”. Hos mig har det samma klang som exempelvis ”lastpall”… Tidens tecken möjligen?

 • anonym

  kryper i hela kroppen när jag hör någon säga: ”en personal” om en individ. Lika hemskt som när någon norrifrån säger: ”barnen var trött” istället för ”barnen var trötta”

 • Claes

  Idag på förstasidan -som huvudnyhet – i Göteborgsposten:
  ’högst fem barn per personal’ i sammanhanget samtalsgrupper.
  Jag får nästan fysiskt ont i kroppen av ett sådant uttryck. Men kanske är det så att man måste vänja sig?

 • Björn

  Missbruket av kollektiv-ord i singularis får mig att rysa av obehag. Jag är övertygad om att man kan undvika detta i nio fall av tio, Att säga att en person är sjuk låter både trevligare och så slipper man dessa rysningar.

 • Marvin

  Håller helt med tidigare talare om krypet i kroppen. De som använder ordet ”personal” om en individ, som i exemplet ”två personal är sjuk idag” framstår bara som djupt okunnig. Dessutom, om det handlar om två personer borde det väl heta ”sjuka”. Två fel i en så kort mening, imponerande!