Språk, språk, språk!

2012-02-16 av
Etiketter: ,

Har för avsikt att publicera inlägg med jämna mellanrum där jag skriver om olika språkrelaterade nyheter som berört, inspirerat eller irriterat mig. Här kommer det första.

1. Per Ledin skriver pedagogiskt, underhållande och roligt om svordomar. 

2. Och på temat svordomar tipsar språkförsvaret om en svordomsenkät som ni kan delta i. Jag funderade själv länge på frågan ”Tycker du att människor som är med i ett tv-program, t.ex. Debatt, ska undvika att svära?” och kom fram till att svaret nog var ja.

3. Språktidningen skriver om en undersökning som handlar om vilken brytning som är den sexigaste. Listan följer de givna stereotyperna så till vida att franska ligger i topp, mer förvånande får man väl säga är att kanadensiska hamnar på en vanhedrande 20:e plats. Hur låter kanadensiska?

4. Anna Antonsson på smartma.se har författat ett intressant och roligt inlägg om Jan Björklunds utspel om IPad:s och om sin inre förändringsfobiker. Måste säga att det var ett av Björklunds mer obegripliga utspel. Och då är konkurrensen ganska hård.

5. Jag gillar den grafiska beskrivningen av relationen mellan homonymi och polysemi på skrivkunnig.se. Visar på hur lurigt det kan vara.

6. Och så här några dagar efter alla hjärtans dag så får jag avsluta med att länka till en lista som Ingrid Herbert tipsar om på sin blogg om hur svenskar uttrycker kärlek. Sant eller falskt? Kan inte bestämma mig för om jag tycker listan är rolig eller tramsig.

 

  • Mrs Tigerte(a)ch

    Oj så bra! Dinsvenska blir genast svensklärarens bästa vän… Hurra!

    • Gustav Julander

      Tack för de vänliga orden! Tipsa gärna kolleger som kan tänkas vara intresserade!