Några bra ord och uttryck från förra veckan

2013-02-04 av

Meningen var att jag skulle skriva det här inlägget igår, och då skulle det ha hetat ”Några bra uttryck från veckan som gått”, men något annat kom emellan, så det blir några ord och uttryck från förra veckan istället.

”Hela vårt ekorrhjul måste snurra” Alltså, föräldramöten på dagis är en guldgruva för nyskapande språk. Och det handlar alltså inte om tokigheterna som barnen säger, utan om fröknarna. Det är förstås nervöst att tala inför ett gäng inte alltid helt välvilliga föräldrar, och då kan diverse nya kombinationer, kontaminationer och grodor slinka ut. Detta skedde också när en av fröknarna förra veckan skulle beskriva alla komponenter som måste stämma, alla viljor som måste jämkas och alla behov som måste tillgodoses i verksamheten. ”Hela ekorrhjulet måste snurra”, helt enkelt.

”Prekariat” – Nytt ord för mig, men det ska ha funnits inom sociologin sedan 60-talet. Jag kom i kontakt med det genom en artikel av Jens Liljestrand. Ordet är konstruerat av ”prekär”, och sammansatt på ett sätt som för tankarna till ”proletariat”. Begreppet beskriver en grupp som under en längre tid står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Läs artikeln för att förstå begreppet bättre. Läs den även för att den är väldigt bra.

”Att göra en Hasselhoff” – Detta innebär att lyckas bättre på den tyska marknaden än på den avsedda. Jag stötte på begreppet i artikel om en amerikansk bilmodell som gjort just detta. (Jag vickar just nu som motorjournalist (inte precis mitt specialområde, men är man i prekariatet så är man) ).

  • hsdhsdh

    dsdsdsds dsd sd