Förbifarten och förbifarten

2012-11-07 av

Var ska man lägga betoningen i ordet ”förbifarten” när man talar om ”Förbifart Stockholm”? Från lite olika håll kan man höra både ”FÖRbifart” och ”förBIfart”. Enligt Eva Göransson, språkvårdare på SR, SVT och UR är bägge uttalen acceptabla, men olika redaktioner inom public service-bolagen har valt olika uttal, så ”förbifart” låter olika i Ekot och i Rapport.

Även Språkrådet är inne på samma linje, så då kan väl saken sägas vara avgjord: båda uttalen är etablerade.

Själv tycker jag inte att det är självklart, men jag lutar åt att man borde säga ”förBIfart” när det handlar om infrastruktur. Visserligen ligger ”FÖRbifart” bättre i munnen eftersom uttrycken ”i förbifarten” och ”i förbigående” är så etablerade i språkbruket. Men jag tycker samtidigt att det låter konstigt att låna uttal från just dessa uttryck när man talar om något helt annat. Betydelsen av uttrycket ”i förbifarten” spiller över på ”FÖRbifart Stockholm”, och ger en lite komisk effekt. När det handlar om en väg som går förbi något verkar det dessutom vettigt att uttala ”förbi” på samma sätt som när ordet står för sig själv.

  • Rutger

    En ”lite komisk effekt”. Ja, där ni förklarade ni hur ni – utifrån ert Stockholmsperspektiv – förhåller er till standardspråket.