Eventuellt event

2012-11-28 av

Låneordet ”event” hör till de mer problematiska, enligt min mening. Jag menar alltså det smått managementska begreppet för en sorts branschsammankomst eller konferens, inramat av lite mingel och snittar. Ofta är eventet arrangerat av ett PR-bolag eller kort och gott ett eventbolag med syfte att föra samman personer som anses viktiga under ett varumärkes paraply.

Rent grammatiskt går ”event” ganska dåligt att foga in i språket. Man kan säga ”ett event”, ”eventet” och så vidare, men i plural blir det svårare. Att blanda in ett engelsk plural-s är naturligtvis förkastligt, eftersom det bara skapar fler problem. Det bästa valet är antagligen att använda grundformen ”event” även plural men i bestämd form plural känns ”eventerna” väl klumpigt.

Att ordet behövs är uppenbart, eftersom att det används. Men som språkpolis frågar jag mig förstås om det inte finns något klämmigt ursvenskt ord som skulle passa bättre. ”Konferens” har jag redan varit inne på, men jag tror att ”event” används vidare än så. När man googlar ”eventbolag” visar det sig att företagen sysslar med bland annat ”roadshows” (apropå problematiska låneord…), ”butiksevent”, galor, bröllop, kickoffer. Ett event är alltid arrangerat, så ett ”arrangemang” skulle vara ett möjligt ersättningsord, men jag tror att det är för brett. Ett arrangemang kan vara mer informellt också, eller mer som en uppgörelse. ”Sammankomst” är ett annat förslag, men jag tycker inte att det heller ringar in det alldeles. Ett ”event” tycks visserligen alltid handla om att människor möts och gör saker tillsammans, men ”sammankomst” saknar de arrangerade och ändamålsenliga konnotationerna.

Nej, kanske får vi dras med ”event”. Ordet har kanske dykt upp just i brist på bättre? Eller så har det kommit till för att olika företag vill ge intryck av de sysslar med något nytt och fräscht när de anordnar konferenser, seminarier, mingel och gerillamarknadsföring. Men lite störigt är det.

 • Annda51

  evenemang?

  • Gustaf Olsson

   Ja, alla event är nog evenemang, men alla evenemang är inte event, tror jag. Olympiska spelen, till exempel, är ett typiskt evenemang, men jag skulle nog inte kalla det för event.

  • Peo Larsson

   Evenemang och evenemanget. Absolut!