April, april, din dumma sill!

2015-04-01 av

Idag är det den första april. Skämtandets dag. Redan tidigt i morse presenterade TT tidningarnas aprilskämt och det var allt från marijuanablandat konstgräs till trängelskameror som ska användas som fartkameror.

Varför har vi egentligen denna tradition med aprilskämt?

Det finns belägg för att man aprilskämtade redan på 1500-talet. I Sverige var det under 1600-talets mitt som man började ”narra april”. Varför man började skämta är det ingen som vet säkert, men det finns liknande traditioner runtom i Europa och även i andra länder som Indien och USA.

Från början gick skämten oftast ut på att lura någon att utföra ett fiktigt uppdrag, till exempel gå till en handlare och be att få köpa en ”synvinkel”. Det var också vanligt att skicka brev med falska meddelanden.

När någon har gått på ett aprilskämt brukar skämtaren skaldera ”april, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart du vill!”. Precis som aprilskämten i sig så är det vanligt med ramsor även i andra länder. Tyskarna säger till exempel ”April, April, der macht was er will!” vilket betyder ungefär ”April, april, den (personen) gör som han vill!”.

Under 1900-talet började även massmedierna skämta aprillo och det finns en rad aprilskämt som gått till historien. Kjell Stenssons skämt från 1962 om att det gick att få färg-TV genom att titta på skärmen genom en nylonstrumpa är det många som minns än idag.

Att en nylonstrumpa mirakulöst omvandlar en svartvit tv-bild till en i färg kanske vi inte skulle tro på idag. Men det är helt klart lätt att bli lurad. För det är kanske inte helt orimligt att trängelkamerorna kan mäta hastighet… Eller?